När det är dags för egen bebis

Här på sidan fokuserar vi till största del på kändisar och deras barn, men vem känner du egentligen bättre än dig själv? Hög tid att fokusera på dig som läsare och vad du och din partner kan göra för att maximera chanserna för att bli gravid.

Baby

Om du och din partner bestämt att ni nu vill skaffa barn, är självfallet det första man bör göra att aktivt börja arbeta för att det ska hända. Det är dock ingen ide att stressa upp sig inledningsvis, då det dessutom påverkar chanserna för att bli gravid på ett negativt sätt, utan ta systematiskt reda på hur ni ökar era chanser och börja sedan smått försöka få det att hända.

För att veta om och när ni lyckats inleda en graviditet bör ni åtminstone månadsvis men helst oftare kontrollera era försök och vid fall av ett positivt utslag sedan besöka läkare för att fastställa resultatet och för rådfrågning om den fortsatta utvecklingen. För att öka chanserna att lyckas gäller det att veta när man har ägglossning och under hur lång tid. Detta varierar för alla kvinnor. Det finns ägglossningstest som man kan ta för att veta vilken dag det är som störst chans att man blir gravid. På apoteket kan man till och med köpa fertilitetstest som kan påvisa om en eller båda skulle ha låg eller normal fertilitet.

Öka era chanser

Det är mycket som säger sig självt när det kommer till att öka chanserna för att bli gravid tillsammans med din partner. Saker som att dricka mindre alkohol eller inte dricka alls, sluta röka och snusa, undvika alla andra sorters droger, hålla en normal vikt och vara allmänt hälsosam och snäll mot din kropp, är alla förändringar som du kan göra för att öka dina chanser något enormt. Egentligen handlar det om bra leverne, att göra allting med måtta och försöka äta så naturliga råvaror som möjligt.

Andra som saker som bör vara svårare att lista ut är sådant som att se över vilka läkemedel du tar så att inte de på något sätt hindrar, att du bör röra på dig minst en halvtimme per dag för att uppnå stabilare insulinnivåer, och att få bukt på din stressiga vardag för att på så vis även sänka dina kortisolnivåer och öka tillkomsten av könshormon. Har en eller båda parterna problem med vikten kan det vara viktigt att ta itu med detta, både över- och undervikt kan minska chansen att bli gravid.

Det finns betydligt fler saker att se över när det kommer till vad du kan göra för att lyckas. Mer om detta kan du läsa på mama.nu där de listar sina bästa knep för att öka chanserna till att bli gravid.